Acclimatiseren en de winterperiode

maandag 6 januari 2020

Acclimatiseren en de winterperiode
Een veelgehoorde term is acclimatiseren. In dit blog wordt uitgelegd waarom het zo belangrijk is om dit proces goed uit te voeren. Goed acclimatiseren van een vloer betekent niets anders dan de vloerdelen de tijd te geven om te wennen aan het klimaat van de installatieruimte.

De winterperiode
In de winter ontstaat veel schommeling in temperatuur. Denk bijvoorbeeld aan een kamertemperatuur van 20 °C overdag en 14 °C of lager in de nacht. Vloerdelen reageren hierop door uitzetting en krimp. Bij een reeds geïnstalleerde vloer zal de vloer in haar geheel hierop reageren en is er niks aan de hand. Bij een niet geïnstalleerde vloer zullen de losse vloerdelen elk op zichzelf reageren. Een goede acclimatisatie is daarom van belang om een installatie succesvol te maken.

Advies
Acclimatiseren doet u in de ruimte waar de vloer uiteindelijk wordt geïnstalleerd. Houd de temperatuur dag en nacht gelijk. Leg de vloerdelen in een open verpakking in de ruimte kruislinks op elkaar en laat deze voor minimaal 48 uur liggen. Naast de vloer is het belangrijk om ook de vloertoebehoren zoals een ondervloer of lijm mee te laten acclimatiseren.

De vloerdelen en vloertoebehoren hebben na 48u voldoende tijd gehad om te wennen aan de omstandigheden in de ruimte. Nu kan u de vloer met een gerust hart gaan installeren.

Belangrijke tip
Bij een verlijmde vloer is het extra belangrijk om de temperatuur 72 uur na installatie constant te houden. Lijm heeft deze tijd nodig om op volledige kleefsterkte te komen. Bij teveel schommeling in de temperatuur heeft u kans dat de vloer teveel op spanning komt en de lijm de vloerdelen nog niet op haar plaats kan houden. Na 72 uur is de lijm op haar eindsterkte gekomen en kan de temperatuur weer hoger of lager.
Image title










Heel veel woonplezier toegewenst!

Aan het laden
Aan het laden